Étkezés
Bölcsődénk főző konyhával rendelkezik a HACCP, minőségbiztosítási feltételeknek megfelelő működéssel. Bölcsődéinkben nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek étkeztetésére, hiszen a megfelelő testi és szellemi fejlődés egyik alappillére az egészséges táplálkozás. Biztosítjuk minden gyermek számára a korának megfelelő energia és tápanyagtartalmú étrendet. Ennek tükrében naponta négy étkezést biztosítunk, két főétkezést, valamint két kisétkezést. A négy étkezésből háromnak komplettnek kell lennie, amely azt jelenti, hogy állati eredetű fehérjét is kell tartalmaznia.
Munkánkat a 2014. szeptember 1. napjától hatályba lépett a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet határozza meg.
Ennek értelmében:
- főétkezésnek minősül a reggeli, az ebéd,
- kisétkezésnek minősül a tízórai és az uzsonna.
Az étrendtervezés szabályai
Az étrend összeállításánál biztosítani kell, hogy a változatossági mutató az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap meleg étkezéseinek vonatkozásában ne legyen kisebb 60-nál, és az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal forduljon elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
Az ellátás során biztosítandó étkezésekkel kapcsolatos követelmények
Előírt napi energiaszükséglet
Bölcsődei étkeztetés esetén az előírt napi energiaszükséglet 800-900 (kcal/nap/fő) 75%-át napi két fő- és két kisétkezéssel, biztosítani kell.
Tájékoztatási kötelezettség
A Közétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít és azt az Intézmény az étkezők – bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők – által is jól látható helyen kifüggeszti. A Közétkeztető az étlapon feltünteti minden étkezés számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok
Bölcsődei étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább három adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában, két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. Tíz élelmezési nap alatt összesen bölcsődei étkeztetés esetén egy főre 4 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék, az egész napos étkeztetés, a bölcsődei étkeztetés és a napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén tej, illetve tejtermék naponta történő adásával kell biztosítani.
Felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában
- Az 1–3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú tej, biztosítandó.
- Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat.
- Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel.
- A fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítményhez cukor nem adható.
- Zsiradék legfeljebb a nyersanyag - kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben használható fel, kivéve a sütemények készítésénél történő felhasználást.
- Bölcsődei étkeztetés esetén bő zsiradékban sült étel nem adható.
- A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható.
- A tea legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírás szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.
- Tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség bölcsődei étkeztetés esetén legfeljebb 35%-a származhat zsiradékból.
- Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.
- A közétkeztetés keretében szolgáltatott ételek sótartalmára az 5. melléklet szerinti, korcsoportonként meghatározott értékeket kell alkalmazni. Bölcsődei étkeztetés esetén megengedett napi só bevitel 1,5g.
- Ételkészítéshez az MSZ-01-10007 számú szabvány szerinti, kizárólag jódozott konyhasó használható.
- A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható.
Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:
- sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra
- 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst,
- 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményt bölcsődei étkeztetés esetén,
- 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt, a 10. § (2) bekezdése szerinti tea, illetve a kakaó kivételével,
- a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaitalt,
- alkoholt tartalmazó élelmiszert,
- szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt,
- a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs italt,
- a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti gyümölcsízt,
- az 1–3 éves és a 4–6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsírt, valamint
- kókusz- és pálmazsírt sütéshez, főzéshez.
- Édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható.
- Édesítőszer a három év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem adható.
A bölcsődei étkeztetés esetén a felhasznált élelmiszerek, élelmiszercsoportok a 6. mellékletben foglalt táblázat szerinti gyakorisággal, tíz élelmezési napra számítva alkalmazandóak.
6. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez (részlet)
Hús
legalább hat, legfeljebb nyolc alkalommal
Húskészítmény
legfeljebb négy alkalommal, 23 %-nál magasabb zsírtartalmú termék nem adható
Hal
legalább egy alkalommal
Máj zúza szív és májkészítmény
legfeljebb három alkalommal, ebből két alkalommal ételkészítéshez és egy alkalommal kisétkezés részeként
Tojás
legalább három, legfeljebb öt darab, az ételkészítéshez felhasznált tojások mennyisével számolva
Rizs
legfeljebb egy alkalommal
Száraztészta
legfeljebb egy alkalommal
Burgonya
legfeljebb három alkalommal
Szárazhüvelyesek
nem adható
Gyümölcslé és zöldséglé
legfeljebb hat alkalommal
Édesség, finom pékáru a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve
legfeljebb négy alkalommal
Ízesített tejkészítmény (tejeskávé, vaníliás tej, kakaó)
legfeljebb három alkalommal
Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém
legfeljebb egy alkalommal
Olajos magvak
legalább egy alkalommal csak darált formában
Teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer
öt alkalommal
Sertés, baromfi zsír
nem adható
Margarin kenőzsiradékként
legfeljebb tíz alkalommal
Vaj kenőzsiradékként
legfeljebb három alkalommal
Bő zsiradékban sült étel
nem adható
Tejszín
legfeljebb egy alkalommal, ételkészítéshez