Hírek

Az azonnal nem mérhető siker

Családbarát bölcsi Hajdúböszörményben

A Hajdúböszörményben dolgozó, 0-6 éves korú gyermekek szüleivel kapcsolatba kerülő, szociális szakemberek képzése befejeződött. A programban résztvevők közül 57-en sikeres vizsgát tettek.

Munkaerő-piaci ismeretek, személyiségfejlesztő tréning, kommunikációs tréning, európai uniós ismeretek, mentálhigiénés ismeretek, számítógépes ismeretek – összesen 120 órás képzés ért véget azzal, hogy a szakembereknek átadták a tanúsítványokat. A fent felsorolt modulokon belül képzésük az alábbi témakörökre koncentrált a munkaerő-piaci változásokkal kapcsolatban: foglalkoztatási helyzet, a foglalkoztatás szervezetei, a munkanélküli ellátások, a foglalkoztatást elősegítő támogatások, a foglalkoztatás növekedését elősegítő eszközök. Megismerték az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáját, illetve a hozzá kapcsolható magyar jogharmonizációt. Jártasságot szereztek a magyar munkaerő-piaci fogalmak útvesztőjében, és elsajátították az ezen információk átadásához szükséges speciális kommunikációs technikákat. Munkájuk során alkalmazható mentálhigiénés ismereteket szereztek, és a szociális munka során elkerülhetetlenül bekövetkező kiégés (burnout) ellen felvértezték személyiségüket.

A számítógépes kompetenciahatáraikat több irányba is sikerült szélesíteni, ezek közül talán a legfontosabb az online álláskeresés. A képzés hatékonyságát vizsgáló önértékelő kérdőívek feldolgozása után látható, hogy az eltelt rövid idő alatt is (2007. szeptember 13 – 2008. január 26.) olyan sikeresen szintetizálták az ismereteket a hallgatók, hogy a „hétköznapi vállalati kultúra” részévé váltak azok a szakkifejezések és módszertani elemek, melyeket a programban sajátítottak el.

A projekt ideje alatt elkészült a Városi Bölcsőde, a Szociális Szolgáltatási Központ és a Hajdúböszörményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat honlapja. A létrehozók szolgáltatásainak bemutatásán túl munkaerőpiaccal kapcsolatos információk gazdagítják tartalmát. Természetesen az egész pályázati program (2007. május 1 – 2008. április 30.) olyan hozzáadott értéket képvisel a hajdúböszörményi szociális szférában dolgozóknak, amely más módon talán csak hosszú évek alatt szerezhető meg. Többek között ez az az elem, amelynek sikere nem azonnal mérhető.

Szeretnénk köszönetet mondani a programban résztvevő összes szervezetnek és személynek: A képzőknek: személyiségfejlesztő tréner Batizi Ildikó szociálpolitikus, mentálhigiénés szaktanár, kommunikációs tréner Kiss József szociálpolitikus, addiktológiai konzultáns, a munkerőpiaci ismeretek előadója Töviskes Imre szociálpolitikus, az európai uniós ismeretek előadója dr. Béres Csaba professzor, a Debreceni Egyetem szociálpolitikai tanszékének nyugalmazott vezetője, a mentálhigiénés ismeretek előadója dr. Nagy Éva, a Debreceni Gyermekrehabilitációs Intézet igazgatója, pszichiáter főorvosa, a számítógépes ismeretek oktatója Kiss Antal, a hajdúböszörményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. Az együttműködő intézményeknek: Városi Bölcsőde, Szociális Szolgáltatási Központ, Hajdúböszörményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, Állami Foglalkoztatási Szolgálat Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Hajdúböszörményi Kirendeltsége, ÁNTSZ Hajdúböszörményi Szervezete, A Tevékeny Szeretet Közössége, Mátrix Független Gondolkodók Páholya Egyesület. A projekt felelősei voltak: Csarnai Gabriella projektvezető, Gelányi Imre szakmai vezető, Demeter Júlia pénzügyi vezető, kommunikáció Jónás Imre.

A projekt az EU társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programja keretében valósul meg.

2008-05-14

« vissza az előző oldalra

© 2007-2019 Városi Bölcsőde, Hajdúböszörmény.