Képzési program

Családbarát bölcsi Hajdúböszörményben

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében számos pályázati lehetőség nyílt meg az önkormányzatok számára. Hajdúböszörmény városa két, a bölcsőde életét lényegesen befolyásoló és egymásra épülő projektet dolgozott ki a Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program célkitűzéseihez kapcsolódva. Az egyik az infrastruktúra fejlesztése területén a bölcsőde férőhelyeinek bővítését célozta meg. A 2004-ben elindult projektkidolgozás sikeres pályázatot eredményezett. A Városi Bölcsőde 20 férőhellyel bővülhetett. A beruházás 242 millió forint uniós támogatásból, 6,5 milliós önrésszel valósult meg. A megújult intézményt 2007. augusztus 27-én vehették birtokba a kicsik.

Egy másik projekt a szociális területen dolgozó szakemberek képzéséhez kapcsolódott. A nyertes pályázatban kidolgozott projekt 15,5 millió forint támogatással valósulhat meg. A 2006 nyarán elkészített pályázat a bölcsődés korú gyermekekkel közvetlen kapcsolatba kerülő szociális szakemberek és önkéntesek képzését tűzte ki célul. A "Családbarát bölcsi Hajdúböszörményben" címet viseli. A programban részt vesznek a Városi Bölcsőde, a Szociális Szolgáltatási Központ, a Hajdúböszörményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, valamint a Védőnői Szolgálat szakemberei. A pályázatot a Városi Bölcsőde nyújtotta be, s partnerei a Szociális Szolgáltatási Központ és a Hajdúböszörményi Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

családbarát bölcsőde

A projekt 2007. május 2-án indult el. A képzésen részt vevő szakemberek és önkéntesek kiválasztása, a speciális tananyag kidolgozása után szeptemberben elkezdődött a képzés. A 60 fő képzése három csoportban folyik. A hallgatók a következő témákban szereznek újabb ismereteket:

  • mentálhigiénés ismeretek,
  • kommunikációs ismeretek,
  • személyiségfejlesztés,
  • számítástechnikai ismeretek,
  • európai uniós ismeretek,
  • munkaerő-piaci ismeretek.

A képzésen elsajátított kommunikációs eszközök, ismeretek beépülnek a szociális szakemberek mindennapi munkájába. A szülőket és családtagokat ezáltal hatékonyan motiválhatják abban, hogy a gyermek 6 éves koráig szakmát szerezzenek, társadalmi beilleszkedésük sikeres legyen.

A képzés anyaga letölthető innen:
Tankönyv letöltése
Tankönyv (PDF-formátum, 1,32 MB)

A projekt során a szociális területen dolgozó szakemberek és intézményeik között létre jön egy információs és szolgáltató hálózat. Ezt a későbbiekben is működtetve 250-300 család számára tudja elősegíteni a munkaerő-piaci megjelenést.

A gyermekekről való gondoskodás módjai társadalmunkat minősítik. E két projekt megvalósításának köszönhetően gyermekeink élete kényelmesebb, környezete szebb és komfortosabb lett. A bölcsődei szolgáltatás - a bővítésnek és a képzésnek köszönhetően - igazán családbarát lett, s lesz a jövőben is.

© 2007-2019 Városi Bölcsőde, Hajdúböszörmény.